Nieuws

Marketing en Communicatie: twee kanten van dezelfde medaille

Betteke van Ruler is één van onze sprekers op de komende editie van brand identity talks. In deze gastblog geeft ze vast een korte inleiding op de kennissessie van 16 april!

In de meeste organisaties hebben afdelingen marketing en (corporate) communicatie moeite om tot alignment te komen, tot afstemming. Mijn ervaring is dat ze elkaar nauwelijks kennen en ook niet zo’n hoge pet van elkaar ophebben. Dat is contraproductief want in wezen dienen ze dezelfde corporate strategy, net zoals HR, finance, logistics, production, enz.

 

Group 79

Communicatieafdelingen zijn goed in content, zij ontwikkelen en bewaken de corporate story, zijn bezig met issues management en reputatiebehoud op de langere termijn, zijn goed in nadenken over de purpose van de organisatie en de maatschappelijke kant van strategieontwikkeling, zijn bezig met de persoonlijke band met stakeholders en het zoeken van engagement, zijn steeds vaker bezig met integratie van interne/externe communicatie. Zij hebben een brede blik en maken zich druk om het imago bij alle stakeholders.

Marketingafdelingen hebben heel andere karakteristieken. Zij zijn goed in conversie-denken, zijn data-driven of denken in elk geval goed na over wat zij met data kunnen, denken in termen van geld verdienen voor de organisatie, voelen de hete adem van de winst- en verliesrekening in hun nek, zijn business savvy en worden daardoor gedreven om hun marketingstrategie zo goed mogelijk te koppelen aan de business-strategie.

 

Als ik naar de trends in marketing kijk, zie ik dat marketingafdelingen meer bezig moeten met verhalen vertellen, meer toe moeten naar persoonlijke contacten met klanten en nadenken over het klantsysteem om de klant, zich drukker moeten maken over purpose en reputatie en de langere termijn. En als ik kijk naar trends in corporate communicatie dan zie ik dat communicatieafdelingen veel meer een business-profiel moeten zien te krijgen, ervoor moeten zorgen dat anderen in de organisatie communicatie als operationele productiefactor gaan zien; ze hebben bovendien communicatieprofessionals nodig die met specifieke realtime data concreet kunnen bijdragen aan de business-strategie.

Wat zou het ons opleveren als we de sterke kanten van beide afdelingen bij elkaar zouden brengen? Als ze wat meer naar elkaar zouden kijken en van elkaar zouden willen leren, zouden ze allebei veel sterker komen te staan. Dat is dus 1 + 1 = 3!

Betteke van Ruler
Heemstede, februari 2019

 

Is jouw merk er ook klaar voor?Stuur een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Liever nu contact?
Bel ons op +31 88 987 99 00
    Andere
    nieuwsitems