Blog

Blog: medewerkers maken (of kraken) de nieuwe huisstijl

Waar gebeurd: een organisatie zegde de totale huisstijlimplementatie een week van tevoren af. De reden: ze hadden nog niet alle medewerkers geïnformeerd. Dus leveranciers en monteurs van allerhande huisstijldragers moesten worden afgezegd en de implementatie werd uitgesteld.

“Dáár is dan het nieuwe logo!”

Gelukkig komt dit zelden voor en de aard van de organisatie speelde in dit voorbeeld een rol van betekenis, maar toch. Minder zelden is het dat de raad van bestuur en de medewerkers op de communicatie-afdeling ver voorlopen op de rest van de organisatie als het gaat om bekendheid met de nieuwe huisstijl en alle uitingen. Zaken worden onder embargo ontwikkeld en, bang dat iets uitlekt naar buiten, is de nieuwe huisstijl omgeven met geheimzinnigheid. Maar vroeg of laat moet je ermee naar buiten, al dan niet met een speciaal onthullingsmoment. Een fusiefeest, het hijsen van de vlag voor het hoofdkantoor, vuurwerk, toeters, bellen… Dáár is dan het nieuwe logo!

Group 79

Neem medewerkers mee in de aanloop

Zorg ervoor dat medewerkers worden meegenomen in de aanloop en uitrol van de nieuwe visuele identiteit, het is letterlijk én figuurlijk de nieuwe vlag waar ze zich mee moeten identificeren. Soms voelt dat echt als ‘moeten’, je kunt het nieuwe logo immers ook gewoon niet mooi vinden. Maar met een goede introductie, een kloppend verhaal en een huisstijl die aansluit op de identiteit van de organisatie en haar medewerkers is al veel gewonnen. Veelal wordt iets tastbaars ingezet zodat elke medewerker het nieuwe logo gelijk in handen heeft en het thuis kan laten zien. Een beetje bedrijfstrots kopen met spiegeltjes en kraaltjes. Het lijkt banaal maar het werkt. Prima toch?

Medewerkers bepalen de huisstijl?

Een interne campagne dus als onderdeel van de huisstijlimplementatie, groot of klein. Het gedrag van medewerkers bepaalt net zo goed de identiteit van de organisatie. De menselijke huisstijl – in gedrag en communicatie – versterkt de visuele huisstijl en andersom. Laat het congruent zijn, vormgegeven aan de hand van het DNA van de organisatie. En zorg ook dat vanaf dag één van de nieuwe huisstijl de essentiële zaken beschikbaar zijn. Waar vindt men het nieuwe beeldmerk, hoe mag je het gebruiken, waar staan de huisstijlregels en is er een online ‘brand-tool’ beschikbaar? En ligt er overal nieuw briefpapier (plus de nieuwe sjablonen die hiervoor moeten zijn ingericht)? Als je dit niet goed ondersteunt zorg je voor wildgroei, blijft oud naast nieuw bestaan, ‘de ketting zo sterk als…’ En kan een huisstijlimplementatie niet in één keer, bijvoorbeeld omdat de inspanning of investering té groot is om alles in een ‘big bang’ te doen, leg dan uit welke keuzes zijn gemaakt. Voorkom dat medewerkers bij gebrek aan een goed voorbeeld zelf aan de haal gaan met de nieuwe huisstijl. Een e-mailhandtekening in Comic Sans met geplakt logo? Ja, we komen het nog altijd tegen.

Identiteit en imago model

Jaren geleden raakte ik gefascineerd in het identiteit en imago model van Birkigt & Stadler, in het bijzonder de cirkel van identiteit. Vanuit de kern, de feitelijke organisatie-identiteit, het geheel vormgeven naar communicatie, gedrag en symboliek. Fascinerend is hoe die drie onderdelen communicatie, gedrag en symboliek op elkaar ingrijpen en ècht verbonden zijn – of zouden moeten zijn – met de kern. Het zouden geen drie taartpunten moeten zijn; de afbakening moet vervagen, de onderdelen lopen idealiter in elkaar over. Vier fluïde onderdelen die het grote geheel, het merk, bepalen.

Wil je betrokken medewerkers? Betrek ze!

Ruud Koetsier, partner RGN

De moraal van het verhaal: hou overzicht over het geheel en dat geheel is dus niet enkel dat waar je een logo op kunt plakken. Denk ook aan immateriële componenten, zoals het gedrag en de tone of voice van medewerkers. Diezelfde medewerkers zijn ook een hele belangrijke doelgroep om hen tijdig te informeren over de aanstaande, nieuwe huisstijl. Of liever nog: ze erbij te betrekken. “Wil je betrokken medewerkers? Betrek ze!” is mijn adagium. Inspireer ze liever dan ze klem te zetten met regels en richtlijnen. Laat zien hoe waardevol een goed doorgevoerde huisstijl is en zorg dat het totaalplaatje klopt. Internal branding, merkambassadeurs, het maakt niet uit hoe je het noemt. Zorg ervoor dat medewerkers deelgenoot worden van de nieuwe ‘vibe’, het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl begrijpen en omarmen, hunkerend uitkijken naar de lancering en hun eigen nieuwe visitekaartje met trots op hun bureau vinden.

Dan voeg je waarde toe aan je merk!

Is jouw merk er ook klaar voor?Stuur een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Liever nu contact?
Bel ons op +31 88 987 99 00




    Andere
    nieuwsitems