Blog

Wat is een sustainable branding?

Het begin van het nieuwe jaar staat traditioneel gezien in het teken van goede voornemens. Volgens ons wordt 2019 het jaar van de sustainable brands (of duurzame merken in het Nederlands). Veel organisaties hebben het goede voornemen om er nu écht werk van te maken. En hopelijk blijft het niet alleen bij een voornemen! In deze blogreeks vertellen we meer over sustainable branding en in deze eerst blog gaan we het hebben over het hoe en waarom.

Sustainable branding is niet nieuw, er wordt al jaren over gesproken. Nu de effecten van klimaatverandering zichtbaarder worden, hebben steeds meer consumenten en organisaties aandacht voor duurzaamheid. Volgens een artikel in Forbes geeft 90% van de CEO’s aan dat duurzaamheid fundamenteel is voor succes.

Group 79

Sustainability gaat verder dan groen

Sustainable branding betekent dat een organisatie zich profileert als duurzaam. Waarbij zowel in de bedrijfsvoering als in de producten/services actief gestreefd wordt naar een positieve invloed op het milieu en op sociaal en financieel gebied.

Duurzaamheid richt zich dus niet alleen op het milieu, maar ook op sociale en financiële aspecten van de productie en het gebruik van producten en diensten. Maar het milieu is een goede plek om te starten met sustainable branding!

Strategie bepalen

Waarom nu?

Waarom richten merken zich juist nu op duurzaamheid? Naast het feit dat de effecten van slecht milieu- en sociaalbeleid steeds beter zichtbaar worden, zijn consumenten kritischer geworden. De jongere generaties zien het belang van een gezonde wereld in en doen hun aankopen bewuster.

Volgens Fabrikbrands geeft 80% van de consumenten aan dat ze loyaler zijn aan duurzame merken. Daarnaast zijn consumenten bereid meer geld uit te geven aan producten en diensten van sustainable brands. Het heeft dus zeker voordelen voor een organisatie om te kijken naar duurzame alternatieven.

80% van de consumenten zijn loyaler aan duurzame merken.
Ruud Koetsier, partner RGN

Doe wat je zegt.. en zeg wat je doet!

Een duurzame positionering werkt alleen als de bedrijfsvoering en/of het product ook daadwerkelijk duurzaam is. Dus doe wat je zegt! Want kritische consumenten komen er toch wel achter als het niet zo is. Neem maar eens een kijkje op rankabrand om te zien hoe goed (of slecht) uw favoriete merken daadwerkelijk scoren op duurzaamheid.

Andersom is het voor de positionering en het benaderen van de doelgroep ook belangrijk om te vertellen en te laten zien wat u doet aan de verduurzaming van uw organisatie en producten. Anders lopen de klanten naar de concurrent die dat wel doet.

Benieuwd naar verschillende mogelijkheden en aspecten van sustainable branding? Volg ons op Linkedin en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Is jouw merk er ook klaar voor?Stuur een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Liever nu contact?
Bel ons op +31 88 987 99 00
    Andere
    nieuwsitems